Notatki
- Nazwa polska: Czernidłak kołpakowaty
- Nazwa łacińska: Coprinus comatus
- Inne nazwy: —
- Rząd: pieczarkowce (Agaricales)
- Rodzina: pieczarkowate (Agaricaceae)
- Data wykonania zdjęcia: 2008-10-15
- Miejsce wykonania zdjęcia: Polska, lubuskie, Buczyna
- Współrzędne GPS: —
‚Kołpakowaty’, nie brzmi tak dobrze, jak ‚comatus/obrośnięty’:)
PolubieniePolubienie
Muszę przyznać Ci rację – cóż nie moje to tłumaczenie 🙂
PolubieniePolubienie
To jadalne, bardzo smaczne grzyby. Należy zbierać młode owocniki, które jeszcze nie mają przebarwień. W trakcie wzrostu stopniowo czernieją, by następnie rozpływać się. Dosłownie. Kapelusz stopniowo czernieje, i rozkłada się. Białe, młode owocniki, uduszone na klarowanym maśle, smakują jak cielęcinka 🙂 Są delikatne i bardzo smaczne..
PolubieniePolubienie
Dzięki za info 🙂 Chociaż nie jadłem 🙂
PolubieniePolubienie